Ongeveer driekwart jaar geleden stapte ik voor het eerst binnen bij onze fractie. Het was iets wat al langer bij mij leefde, maar waartoe ik nooit de stap durfde te zetten. Toch ben ik blij dat ik de keuze uiteindelijk heb gemaakt, en dat ik nu deel mag uitmaken van de commissie. In mijn ogen is het heel waardevol dat jongeren posities kunnen innemen in de politiek, zowel landelijk als lokaal. Er wordt immers beleid gemaakt voor de toekomst, voor onze toekomst.

Wat mij drijft is de huidige stand van zaken in de wereld. Terwijl we meeleven met slachtoffers in oorlogsgebieden en getroffenen van natuurrampen lijken we elkaar uit het oog te verliezen. In tijden waar we elkaar zouden moeten helpen zijn we individualistischer dan ooit. Ook de klimaatcrisis baart mij zorgen. Afgelopen week stond er in het nieuws dat elke baby die vanaf nu wordt geboren last zal krijgen van de extreme gevolgen van klimaatverandering. Het zette me aan het denken, wil ik dat mijn kinderen in de toekomst wel aandoen? Gelukkig groeit het besef dat we nu stappen moeten zetten als we vooruit willen kijken naar een betere toekomst. Dit was voor mij ook de drijfveer om me aan te sluiten bij Extinction Rebellion. Wegkijken kan niet langer. Steeds meer mensen durven in actie te komen, en zien in dat verandering niet alleen vanuit de politiek komt. Ik studeer rechten, en iets wat ik zowel binnen als buiten de studie vaak hoor is ‘ dat kan niet, want dat is in strijd met de wet’. Hoewel dat strikt genomen waar is, ben ik meer en meer gaan inzien dat de gevestigde orde ook maar is bedacht door mensen zoals u en ik. Het is niet in beton gegoten. Om progressie te maken moeten we meer doen dan de regels naleven, we moeten de regels maken.

Mijn ideale Midden-Groningen is een gemeente waarin we oog hebben voor de planeet waarop we leven, waar rechtvaardigheid een groot goed is en waar inwoners gelijkwaardig zijn. Een belangrijke factor in een gemeente is natuurlijk de rol van de natuur in de leefomgeving van de burgers. En dat laatste is direct een mooie brug naar het stuk dat vandaag voorligt.