GroenLinks heeft aan de bel getrokken en vragen gesteld over racisme in Midden-Groningen. Het college heeft die vragen naar behoren beantwoord en wat blijkt? Het college zich uitgesproken en wil niet meewerken aan een Sinterklaasfeest met de –voor veel mensen als pijnlijk ervaren - zwarte piet. Daarmee spreekt het college zich ook uit tegen racisme. Midden-Groningen maakt daarmee grote stappen op weg naar een inclusieve samenleving: iedereen telt mee. Of je nou een kleur hebt, in een rolstoel zit, te jong bent om te stemmen: je doet ertoe!

Afgelopen juni heeft Roshano Dewnarain, ons jongste lid, kritische vragen opgesteld, bedoeld voor het college. GroenLinks raadslid Albert Bosscher heeft deze ingediend. Uit de vragen blijken de zorg over discriminatie en de urgentie van dit probleem in de gemeente. Zo vindt GroenLinks dat het niet meer bij de huidige tijd past om een kinderfeest te organiseren met knechtjes die nog altijd volledig zwart geschminkt worden. Heel veel bewoners van Midden-Groningen voelen zich hierdoor gekwetst. Sinterklaas is een feest voor iedereen en dat moet ook zo blijven. GroenLinks pleit mede daarom voor een andere aanpak, het college ziet het gelukkig net zo, blijkt uit de antwoorden. Het is nu aan de (wnkeliers)verenigingen  om de handschoen op te pakken.

GroenLinks is erg blij dat het college erkenning geeft aan racistische problemen in de samenleving. Het is goed om te weten dat het college bereid is zich actief bezig te houden met het bestrijden van discriminatie. “We beseffen dat er velen zijn die oprecht ongemak, pijn en verdriet voelen bij de traditionele zwarte piet. […] Daarom pleit het college voor een sinterklaasfeest waar alle inwoners van onze gemeente zich prettig bij kunnen voelen,” aldus de burgermeester in een reactie.