Vrijdag 10 november verscheen in het Dagblad van het Noorden een opmerkelijk artikel. (foto) Landschapsarchitect Adriaan Geuze doet zijn verhaal voor een aandachtig publiek tijdens een avond over de ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden in de nieuwe gemeente Midden-Groningen. Johan de Veer de journalist van het DvhN uitte zijn bewondering voor de wijze waarop de politieke partijen in Midden-Groningen hun campagne voeren. Dit schreef hij over de activiteiten van GroenLinks, ChristenUnie en VVD.

 

De verkiezingsstrijd in de toekomstige en nieuwe gemeente Midden-Groningen komt langzaam op gang. Op 22 november gaan stemgerechtigden in de ongeveer 62.000 inwoners tellende gemeente naar de stembus. In Hoogezand en de omliggende dorpen hangen alweer de borden met daarop de lijsttrekkers. Traditiegetrouw nemen politici op stemmenjacht elkaar de maat en beloven gouden bergen.

Zo niet in Hoogezand waar VVD en ChristenUnie/GroenLinks ieder al een verkiezingsbijeenkomst hebben gehouden. De aanpak die zij hebben gekozen is verfrissend.de politieke aanvoerders kregen een hoofdrol maar mensen met plannen en ideeën voor de nieuwe gemeente. Een plaatselijke ondernemer zette trots uiteen dat hij vuilnis- en veegauto’s op waterstof maakt voor de gemeente Amsterdam en dat zijn bedrijf flink gaat groeien.

Een internationaal vermaarde landschapsarchitect vertelde dat Midden-Groningen van een verbluffende schoonheid is en beargumenteerde waarom het gebied alle kansen heeft om zich sociaal en economisch te ontwikkelen. Uiteraard kwam de aardbevingsellende even ter sprake, maar wat de sprekers, inclusief de lijsttrekkers beide avonden betoogden, is dat er geen reden is om bij de pakken neer te zitten. In Steendam hebben inwoners met vereende krachten zelf een glasvezelkabel in de grond gelegd. Dat verdient waardering. Ze hebben zonder ook maar een cent subsidie van de provincie supersnel internet. Overschild heeft in een witboek opgeschreven waar Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders zich aan moet houden als hij bij de bouwkundige versterkingsoperatie het dorp op de kop zet. Het is goed dat politici in de nieuwe gemeente Midden-Groningen ruimte geven aan ondernemende dorpsgemeenschappen. Een prima uitgangspunt dat past bij dorpen die zich als het gaat om ideeën en plannen minder afhankelijk opstellen van de overheid, maar ook van de grote energieleveranciers. Inwoners willen met de politiek bespreken hoe ze meer zelfvoorzienend kunnen zijn en wat daar allemaal voor nodig is. Er broeit iets van onderop in Midden-Groningen.