Zienswijzen

De minister heeft alle zienswijzen naast zich neer gelegd, alle indieners (gemeente Midden-Groningen, Stichting Stop de Zoutwinning met ondertekening door 550 particulieren en nog vele anderen) zijn nu genoodzaakt beroep aan te tekenen bij de Raad van State. Aan deze procedure zijn wel kosten verbonden, de Stichting tekent ook bezwaar aan en roept de particulieren op om mee te blijven doen, bijvoorbeeld met behulp van hun rechtsbijstandverzekering.

Beroep

Gemeente Midden-Groningen gaat in ieder geval wel in beroep. In de zienswijze werd aangegeven dat uitbreiding van de zoutwinning leidt tot grote onrust en onzekerheid bij de inwoners van met name KielWindeweer. De zoutwinning leidt tot aanzienlijke bodemdaling van iets meer dan 1 meter in het diepste deel. Het maatschappelijk draagvlak voor zoutwinning ontbreekt volkomen, mede als gevolg van de aardbevingenproblematiek die we kennen. Ook bij de gaswinning is heel lang gezegd dat de gevolgen beheersbaar zijn, maar het tegendeel blijkt waar. De inwoners zijn onjuist geïnformeerd, extra zoutwinning maakt de grote onzekerheden alleen mar groter.

Onderbouwing

De gemeente erkent wel dat stoppen met de zoutwinning tot banenverlies kan leiden. Dat ontkent niemand, maar weegt niet op tegen nieuwe onzekerheden en de aantasting van de leefbaarheid in onze gemeente. Ook de mogelijke hoge kosten van ongelukken, onverwachte problemen, de waterbeheersing en negatieve invloed op natuur en natuurgebieden pleiten voor afbouw van de zoutwinning. Het beroepschrift van de gemeente wordt nog op allerlei manieren vakkundig onderbouwd, GroenLinks kan samen met de Stichting Stop Zoutwinning blijven hopen dat de Raad van State ingrijpt en Den Haag terugfluit. Het zal een grote geruststelling zijn voor al die inwoners aan de zuidkant van onze gemeente. 

De GroenLinksfractie is in ieder geval wel trots op de eenduidige samenwerking tussen college en raad, de coalitie en de oppositie.