Hij begon met een verwijzing naar het woningbouwprogramma van minister Mona Keijzer, dat zij "stoer" heeft genoemd. En ja, zegt Pieter, het is goed dat er gewerkt wordt aan meer betaalbare woningen en dat de bouw wordt versneld. Dat steunen we volledig. Maar stoer doen mag niet betekenen dat huurders opdraaien voor de kosten.
Huurders zijn geen melkkoe
Woningcorporaties zitten in een lastige situatie: zij moeten verduurzamen, bouwen en zorgen voor leefbare wijken, maar krijgen vanuit het Rijk daar te weinig geld voor. Daardoor voelen ze zich genoodzaakt om de huren te verhogen. En dat raakt mensen – juist degenen die al krap zitten.
In Midden-Groningen kondigden Lefier en Groninger Huis een huurverhoging van 4,5% aan. Volgens Pieter snappen we dat er geld nodig is, maar vindt GroenLinks-PvdA het onacceptabel dat dit vooral bij de huurders vandaan moet komen. “De wooncrisis is een maatschappelijk probleem dat we samen moeten oplossen. Niet iets wat alleen op het bordje van huurders hoort te liggen.”
Mooie stap, maar nog geen oplossing
In de voorjaarsnota lijkt afgesproken dat de sociale huren in 2025 en 2026 worden bevroren. Dat is goed nieuws voor huurders, maar tegelijkertijd ontstaat er een nieuw probleem: corporaties missen daarmee tientallen miljoenen aan investeringsruimte, waardoor er minder nieuwe huizen gebouwd kunnen worden en plannen voor verduurzaming onder druk komen te staan.
Pieter riep het college daarom op om samen met andere gemeenten en corporaties richting Den Haag een krachtig signaal af te geven: zorg voor meer financiële ruimte, zodat álle woonplannen – en niet alleen huurbevriezing – haalbaar blijven.
Concrete vragen aan het college
In zijn speech stelde Pieter ook een aantal vragen aan het college:
- Wat betekent de huurbevriezing voor de bestaande prestatieafspraken met de woningcorporaties?
- Hoe ziet het college de ontwikkeling van de sociale woningvoorraad tot 2030?
- Is het college bereid om bij nieuwe afspraken ook over de betaalbaarheid en huurstijging mee te praten?
- En wanneer wordt de raad betrokken bij die nieuwe afspraken?
Tot slot herhaalde Pieter de oproep om te kijken naar een gemeentelijk woonfonds, bijvoorbeeld met geld uit het Nij Begun-programma, zodat belangrijke projecten niet stil komen te liggen bij financiële tegenvallers.
Eerste speech, meteen raak
Met zijn eerste speech liet Pieter zien dat hij zich hard maakt voor eerlijke en betaalbare volkshuisvesting. Geen stoer beleid ten koste van huurders, maar samen de schouders eronder – eerlijk verdeeld.