Bungalowpark De Leine aan het Zuidlaardermeer is een recreatiepark (zonder voorzieningen), waar  een aantal bungalows permanente bewoond wordt. In 2017 heeft de gemeenteraad Hoogezand-Sappemeer een besluit genomen dat permanente bewoning middels een ‘object gebonden beschikking ’ niet langer mogelijk is. Er is destijds een juridische fout gemaakt en het huidig College ‘repareerde’ een jaar geleden dat besluit uit 2017, en kondigde meteen een handhavingsverordening aan. Dat laatste betekent veel controle en een flinke jaarlijkse kostenpost. Het College dacht dit allemaal te kunnen doen zonder ruggenspraak met de gemeenteraad.  Bewoners in de Leine  hebben tot 1 juni 2021 de tijd om een andere woning te zoeken. Daarna wordt gehandhaafd en de overtreders krijgen een flinke boete.

Initiatiefvoorstel

Vanaf het moment dat het College deze reparatie bekend maakte, heeft GroenLinks commissielid Ger Zuiderveen samen met Patricia Nieland (VVD) en Markus Ploeger (Gemeentebelangen) driekwart jaar gewerkt aan een initiatiefvoorstel om permanent wonen op bungalowpark de Leine toch mogelijk te maken. Ze zijn niet over een nacht ijs gegaan en hebben de officiële wet- en regelgeving geraadpleegd en veel mensen gesproken om de kans van slagen zo groot mogelijk te maken. De bestemming van de Leine zou van een recreatieve bestemming moeten wijzigen in een ‘dubbelbestemming’ , want met die wijziging kunnen de eigenaren kiezen of ze verhuren of er gaan wonen. De aangrenzende onderneming ‘de Rietzoom’ kan gewoon haar activiteiten blijven uitoefenen, mits het bedrijf uiteraard  voldoet aan de vergunningen en afspraken die lange tijd geleden gemaakt zijn. Een win-win situatie dus.

zorgvuldig

Het initiatiefvoorstel van GroenLinks, VVD en Gemeentebelangen heeft diverse stadia doorlopen en bevat een flink aantal argumenten om permanent wonen toe te staan. Kort samengevat zijn de voordelen sociaal (mensen hoeven niet meer uit huis gezet te worden), financieel (besparing handhavingskosten), natuur en milieu (bewoners  hebben meer zorg voor de omgeving dan wisselende recreanten), en tenslotte: het rijk heeft wetgeving in de maak om wonen op recreatieparken te stimuleren. Dit laatste in verband met de woningnood.

tegenvallende raad

Donderdag 1 april verdedigde GroenLinks fractievoorzitter Mariët Bosman het initiatiefvoorstel in de raadsvergadering. De reactie van de raad (behalve VVD, Gemeentebelangen en Leefbaar MG) was ronduit teleurstellend.  De vergadering was een ware 1-aprilgrap. Ziende blind, horende doof, dat is de best mogelijke omschrijving van de Midden-Groninger gemeenteraad. Van dualisme was geen sprake, het College werd blindelings gevolgd. Actuele argumenten kwamen niet op tafel, een discussie werd niet gevoerd. Fracties als PvdA en SP hielden zich blind en doof, CU en CDA zetten de hakken in het zand. D66 kwam met een onnavolgbare redenering die tot een tegengestelde conclusie leidde, het toerisme prevaleerde boven de bewoners van het park. De werkelijkheid is dat er helemaal geen tegenstelling hoeft te zijn tussen wonen en toerisme. Dat stond duidelijk in het initiatiefvoorstel te lezen.

de uitkomst en de toekomst

De raad heeft duidelijk een signaal afgegeven, ondernemers krijgen hun zin, inwoners worden ‘weggejaagd’, Helaas heeft deze uitkomst van het debat een negatief imago-schadend signaal afgegeven, dat waarschijnlijk nog lang zal doorklinken. Het ligt in de lijn der verwachting dat in de toekomst de gedupeerde bewoners van zich zullen laten horen via de juridische kanalen.  Waar mogelijk staat GroenLinks hen bij.