Een maand geleden zat de Menterne bomvol geïnteresseerde mensen om te horen hoe de eerste fase van de diverse sporthallen verlopen was. Met bijna een half miljoen euro aan subsidie kunnen de plannen verder ontwikkeld worden. Het eindresultaat belooft veel moois voor Muntendam.

GroenLinks is verheugd met de visie van het college van Burgemeester en Wethouders om voorzieningen te bundelen in Muntendam. Een sporthal gecombineerd met dorpshuis, met in de nabije toekomst een brede school. Daarmee heeft Muntendam een kloppend hart waar het dorp de komende tientallen jaren mee vooruit kan. GroenLinks blijft ook na de herindeling oog houden voor Muntendam en de andere dorpen in Menterwolde.

Prachtig toch?

GroenLinks had enkele maanden gelden kritische vragen over de sportaccommodaties. De fractie wilde nog geen besluit over de Ruitershornhal, zolang er geen duidelijk plan lag waar de diverse sporten dan ondergebracht zouden worden. Nu, zoveel maanden later ligt er een plan en we zullen eerlijk zijn, GroenLinks ziet naast de vele plussen, ook enkele minpunten.

Er is een fors bedrag (2.8 miljoen euro) met dit plan gemoeid. Bij zulke investeringen ziet GroenLinks liever uitgewerkte alternatieven, waar de raad, samen met de inwoners uit kan kiezen. Ter vergelijking, destijds bij de keuze over het nieuwe gemeentehuis, kon de gemeenteraad nog kiezen uit vier varianten.

GroenLinks heeft nog een ander punt van zorg en dat betreft de toekomst van de sportverenigingen. Het is te begrijpen dat door de gemeente van verenigingen concessies worden gevraagd om het Centrumplan Muntendam mogelijk te maken. Die concessies liggen voor de verenigingen soms erg moeilijk. Maar tegelijkertijd verwacht GroenLinks van het college dat het zelf ook concessies doet in de richting van de verenigingen. De sportverenigingen komen nu mogelijk in financiële problemen. Bovendien, de badminton en de volleybalclub, verenigingen die het hardst door dit plan worden geraakt, moeten meer uren of avonden kunnen krijgen als compensatie voor het verlies aan speelbanen. Het college moet zo spoedig mogelijk met deze verenigingen om tafel om dit goed af te handelen.  Als het college al met de verschillende verenigingen had gepraat over rooster technische zaken, dan was een heleboel onrust onder de sportverenigingen misschien te voorkomen geweest.