Leren van elkaar
Oud zijn betekent niet per definitie ziek- of ongezond zijn. Zo worden ouderen vaak wel benaderd. GroenLinks wil dit omdraaien: we zien vergrijzing liever als verzilvering. Veel ouderen, met alle kennis en ervaring die ze hebben, staan aan de kant. Wij zetten ons in voor de overdracht van kennis en vaardigheden van ouderen aan volgende generaties. Er valt immers zoveel van elkaar te leren!
Verzilvering
Net als de rest van Nederland zal Midden-Groningen zich voorbereiden moeten op de ouder wordende bevolking. We houden rekening met een toenemende ziektelast. Enerzijds door méér zieke mensen, anderzijds door complexere ziekte. Onderzoek is belangrijk om te weten hoe we hiermee om moeten gaan. We faciliteren daarom onderzoeksprojecten naar gezond ouder worden, zoals het Life-Lines van het UMCG.
Regie in eigen handen
We hechten er waarde aan dat ouderen de regie in eigen handen hebben: het is belangrijk dat ouderen kunnen leven zoals ze dat zelf willen. We regelen een ouderenadviseur. Deze komt bij iedere 70-plusser op bezoek om te kijken welke hulp nodig is om naar eigen wens te kunnen leven. We maken ons hard voor een dementievriendelijk Midden-Groningen.
Hier gaan we mee bezig
- GroenLinks beoogt een inclusieve samenleving. Dat betekent dat we sturen op een dementie-vriendelijk Midden-Groningen. We willen dat mensen met dementie op een voor hun waardige manier zo goed mogelijk kunnen blijven functioneren in hun eigen omgeving. De openbare ruimte wordt op een dementie-vriendelijke manier ingericht. We nemen mensen met dementie zo veel als mogelijk mee als volwaardige gesprekspartner, wanneer er beslissingen worden genomen die hen treft.
- We hebben respect voor de manier waarop ouderen hun leven willen doorbrengen. De gemeente faciliteert hierbij. De ouderenadviseur is belangrijk, deze bezoekt iedere 70-plusser om vast te stellen hoe geholpen kan worden om thuis te blijven wonen. Het aantal adviseurs willen we vergroten.
- De gemeente Midden-Groningen faciliteert de onderzoeksprojecten naar gezond ouder worden, zoals het LifeLines van het UMCG.
- We bouwen in elke wijk kleinschalige woon/zorg complexen, zodat mensen die langdurige zorg nodig hebben daar terecht kunnen. Samen met hun partner, in hun eigen wijk. We betrekken de ouderen en hun belangenorganisaties actief bij de mogelijkheden om oud te worden in de eigen buurt. We bevorderen de bouw van aanleunwoningen, knarrenhofjes en andere woonvormen voor ouderen.
- GroenLinks vindt dat kennis en ervaring van ouderen beter benut kan worden door inzet van bijvoorbeeld mentorprojecten en Gildemeesters (leermeester, leerling). Daarbij kunnen ouderen ook veel leren van jongeren. We stimuleren de samenkomst van jong en oud.
- We streven naar maatwerk, zodat ouderen zolang mogelijk thuis kunnen blijven wonen met de juiste voorzieningen/aanpassingen. In je eigen omgeving blijven wonen is belangrijk voor ouderen. Bijkomend voordeel kan ook zijn dat het kostenbesparend werkt..
- Thuiszorgorganisaties kunnen meer met familie en kennissen van de oudere samenwerken zodat bepaalde taken verdeeld kunnen worden. Het mes snijdt aan twee kanten: meer betrokkenheid tussen de oudere en familie, buren en vrienden, plus de eenzaamheid krijgt minder kans.