Algemeen welzijn voorop
GroenLinks stelt het welzijn van de burger voorop. Hoe je in je vel zit, wat zijn je ontwikkelingskansen, hoe ziet je omgeving eruit en natuurlijk nog veel meer. Centraal in het gezondheidsbeleid staat daarom het positieve gezondheidsmodel. Gezondheid valt samen met allerlei andere factoren, als je woning, omgeving en de vrienden die je hebt. Het positieve gezondheidsmodel plaatst de mensen in een breder perspectief.
Sociale ongelijkheid
In Midden-Groningen vinden we een grote sociale ongelijkheid. Sociale netwerken- en capaciteiten spelen een grote rol in de zelfredzaamheid en welzijn van mensen. We gaan sterk inzetten op het verkleinen van de sociale ongelijkheid door de positie van minderheden te versterken. Dit doen we door leefomstandigheden te verbeteren en te bouwen aan een sterke gemeenschap.
Jezelf kunnen zijn
We zeten ons in voor iedereen. Om écht welzijn te creëren, is het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn. We zien teveel verschillen tussen mensen met een migratieachtergrond en zonder die achtergrond. Ook blijkt dat de LHBTI+ zorg in Midden-Groningen tekort schiet. Niet alleen bij minderheden scoren we slecht, ook mensen met geestelijke gezondheidsproblemen hebben het vaak moeilijk. Maatschappelijke acceptatie van mensen met een beperking is van groots belang.
Check wat we van plan zijn:
- Menstruatiemiddelen, luiers en voorbehoedsmiddelen worden door de gemeente in samenwerking met de producenten gratis aangeboden op verschillende locaties. De gemeente start campagnes om het taboe rondom seksualiteit te doorbreken.
- Onder jongeren is stress een groeiend probleem. We gaan samenwerken met onderwijsinstellingen, welzijnswerk en sportverenigingen om beginnende psychische problemen en stress bij jonge Midden-Groningers te herkennen en bespreekbaar te maken.
- We zetten ons in voor Midden-Groningers met geestelijke gezondheidsproblemen. Met hulp en ondersteuning zorgen we dat zij zich thuis voelen in hun wijk en weerbaarder worden. We streven naar een divers aanbod van verschillende vormen van begeleid wonen en voldoende inloopcentra, GGZ-informatiepunten en time-outvoorzieningen voor mensen in crisis.
- Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) lopen op school of het werk vaak tegen problemen aan, omdat hun beperking niet wordt herkend of erkend. Wij zetten ons in voor meer kennis en expertise in de hulpverlening voor deze groep. Met tijdige signalering, begeleiding op school, besef bij de werkgever en ondersteuning vanuit de omgeving zorgen we ervoor dat Midden-Groningers met een LVB zonder problemen kunnen meedoen.
- We maken met basisscholen, de jeugdgezondheidszorg, kinderopvangorganisaties en buurtteams afspraken over bewustwording van genderstereotypen en culturele sensitiviteit tegen onbewuste verschillen in gedrag tegenover jongens en meisjes.
- GroenLinks ziet graag dat iedereen zichzelf kan zijn. Helaas is dat nu nog niet altijd zo. We ondersteunen LHBTQI+ jongeren in Midden-Groningen met specifiek beleid op het vlak van onderwijs, gezondheidszorg, cultuur en veiligheid. Zo zet GroenLinks zich in voor gedegen voorlichting op elke school en goede samenwerking tussen vertrouwenspersonen en jeugd-GGZ. Ook zorgen we voor een plek in de dorpen waar LHBTQI+ jongeren samen kunnen komen.
- Transgenders komen veel onbegrip en weerstand tegen. GroenLinks vindt dat de gemeente in gesprek gaat met maatschappelijke organisaties, zoals huisartsen, om die weerstand te doen verminderen.