Veiligheid is van levensbelang voor iedereen. De aanwezigheid van politie op straat voelt voor de één prettig, voor een ander bedreigend. GroenLinks legt het accent vooral op sociale veiligheid, die tussen de mensen onderling. We dringen de onveiligheid in de dagelijkse leefomgeving zoveel mogelijk terug, door aandacht te schenken aan allerlei vormen van grensoverschrijdend gedrag, discriminatie en criminaliteit. Bestrijding begint bij preventie, we helpen mensen hun leven beter op orde te krijgen. Hierbij gaan we uit van de kracht van de gemeenschap. Samen zorgen we voor een veilig Midden-Groningen!
Dit zijn we van plan:
- Criminaliteit is een uitlaatklep. Investeren in armoedebestrijding, goede geestelijke gezondheid en een veilige inrichting van de openbare ruimte komt de veiligheid van Midden-Groningen ten goede.
- We zien dat met name jongeren het slachtoffer worden van online intimidatie en pesterijen. GroenLinks wil dat dit stopt. De gemeente zet campagnes op om cyberpesten, sextortion en shaming in Midden-Groningen bespreekbaar te maken. We gebruiken onze connecties met de scholen en de jongerenwerkers om ook online jongerenwerk op te zetten.
- Pesten gebeurt niet alleen door leerlingen onderling, maar soms ook door docenten naar leerlingen. Goede gesprekken met leraren helpen ook hen op het rechte spoor houden, net als het benoemen van voldoende vertrouwenspersonen.
- Het gebeurt te vaak dat vrouwen, LHBTQIA+’ers en mindervaliden zich ’s nachts onveilig voelen. We investeren in ´safe streets´, dat zijn routes die veiliger zijn ingericht en voldoende verlicht.
- Het is belangrijk om positieve voorbeelden in de buurt te hebben. We investeren in rolmodellen, mentoren en ervaringsdeskundigen in iedere wijk. De aanwezigheid van zo’n rolmodel werkt inspirerend op scholen, in de wijk en bij maatschappelijke organisaties. Op deze manier leren we kinderen vanaf jonge leeftijd hoe ze conflicten kunnen oplossen, al dan niet vermijden.
- Wijkboa’s en wijkagenten spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van crimineel gedrag. Een goede band met inwoners, scholen en buurthuizen komt signalering van criminele betrokkenheid en radicalisering ten goede. Ouders hebben hun eigen specifieke rol hierin.
- We willen dat agenten meer een afspiegeling vormen van de samenleving. We zetten in op het terugdringen van etnisch profileren. Hiertoe is het belangrijk dat boa’s en agenten meer scholing krijgen over diversiteit en inclusie.
- In Midden-Groningen is wapenbezit onder jongeren een groeiend probleem. Jongeren geven aan zich niet veilig te voelen in hun omgeving. We gaan dit tegen door de sociale positie van gezinnen en wijken te verbeteren. Daarnaast komt er een centraal punt waar wapens anoniem ingeleverd kunnen worden. Dit geldt ook voor vuurwapens.
- Het is belangrijk dat psychische verwarring wordt onderscheiden van criminaliteit. We willen dat personen die verward gedrag vertonen, hulp krijgen van een speciaal team van geestelijke gezondheidsspecialisten, dat snel in actie kan komen. Dit team ontlast daarmee de politie, die ingezet kan worden voor het opsporen en aanpakken van daadwerkelijke criminaliteit.