De gemeente is verantwoordelijkheid voor de bewaking van algemene mensenrechten en zorgt voor een passend beleid. Midden-Groningen draagt actief bij aan de bevordering van participatie, anti-discriminatie en inclusie van groepen in kwetsbare en achtergestelde posities. Discriminatie wordt stevig aangepakt. Iedere vier jaar kijken we hoe Midden-Groningen opkomt voor mensenrechten, met specifieke aandacht voor de rechten van bijvoorbeeld kinderen of mensen met een beperking.
Dit zijn onze plannen:
- GroenLinks staat open voor de opvang van vluchtelingen, die door oorlog en geweld hier een veilig heenkomen zoeken. De gemeente blijft ook de komende jaren bereid om asielzoekers op te vangen. Statushouders en vluchtelingen krijgen optimale ondersteuning.
- Ontmoetingsmogelijkheden met de lokale bevolking en organisaties bevorderen we actief.
- Alle openbare voorzieningen van de gemeente zijn toegankelijk voor iedereen. Of je nu in een rolstoel zit of slechtziend bent, openbare voorzieningen zijn voor alle Midden-Groningers. We zetten hiertoe een klankbordgroep op, bestaande uit ervaringsdeskundigen, die de gemeente gevraagd én ongevraagd advies geven over de toegankelijkheid van de openbare ruimte.
- Discriminatie bestrijden kunnen we niet alleen. Dat doen we samen met partners, zoals sportverenigingen, onderwijsinstellingen, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Met hen formuleren we een anti-discriminatiepact.
- De gemeente heeft een voorbeeldfunctie. We zorgen er daarom voor dat de gemeentelijke organisatie een afspiegeling is van Midden-Groningen. Dat doen we door voorkeursbeleid te hanteren.
- Met een team van bewoners verspreid over de gehele gemeente geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het gemeentebestuur en de gemeenteraad over hoe het participatiebeleid beter vormgegeven kan worden. Deze groep heeft kennis en praktijkervaring met inclusieve participatie.
- Bij de opening van het huis van Cultuur en Bestuur is een kinderraad geïnstalleerd. De uitkomsten hiervan worden in de raad besproken. We gaan experimenteren met jongerenraden die ook zelf besluiten mogen nemen.
- GroenLinks schenkt specifiek aandacht aan de emancipatie van minderheden. Huiselijk geweld verhindert de emancipatie en participatie van met name vrouwen, ouderen en kinderen. Uit ervaring en onderzoek weten we dat alleen nazorg (achteraf) niet afdoende is bij ernstig en structureel huiselijk geweld. We beschermen de veiligheid van gezinnen door te zorgen voor een brede en innovatieve samenwerking tegen huiselijk geweld.
- Sinds 2021 ligt de regie voor inburgering van nieuwkomers opnieuw bij de gemeente. Dat biedt veel nieuwe kansen. GroenLinks wil het vraagstuk niet te smal benaderen. We trekken meer geld uit om statushouders beter te ondersteunen volwaardig mee te doen in de samenleving. Hierbij hebben we speciaal oog voor de positie van vrouwelijke statushouders. We verbreden hun toegang tot werk en opleiding.