De afgelopen jaren hebben gemeenten taken in het sociaal domein overgenomen van rijk en provincie. Dat ging gepaard met rijks bezuinigingen, extra geld kwam er bijna niet. In de jeugdzorg ontstonden de grootste problemen. Om de begrotingen sluitend te krijgen, moest ook Midden-Groningen flinks bezuinigen op andere terreinen. Daarnaast heeft het rijk een opschalingskorting bedacht die alle gemeenten benadeelt, Midden-Groningen ondervindt daar grote hinder van. De reserves zijn inmiddels uitgeput. GroenLinks vindt het niet meer verantwoord verder te bezuinigen als het rijk de werkelijke kosten niet betaalt. Daartoe is het van belang dat de gemeente ook in staat is om zélf belastingen te mogen heffen. Dat is nu alleen beperkt tot de OZB en enkele kleinere belastingen.
De gemeente staat de komende jaren voor grote opgaven en wordt opgezadeld met meer taken, terwijl er minder geld is. Alle genoemde plannen van GroenLinks zijn niet direct te verwezenlijken, we zullen moeten onderhandelen en hopen er samen met andere politieke partijen zo goed mogelijk uit te komen. GroenLinks wil voldoen aan de klimaatafspraken en ervoor zorgen dat er zo min mogelijk gekort wordt op het sociaal domein.
Dit zijn onze plannen:
- We blijven krachtige signalen over de tekorten naar het Rijk uitzenden, totdat het probleem (financieel) is opgelost.
- De gemeente heeft financiële reserves, maar als er onnodig geld op de plank blijft liggen, gebruiken we dat geld om de samenleving te verbeteren. We onderzoek ook welke belastingmogelijkheden de gmeeente nog meer heeft.
- De gemeente faciliteert het opstellen van integrale dorpsplannen. De basis hiervoor ligt in het lokale NPG programmaplan. Voor het opstellen en uitvoeren van die plannen stelt de gemeente NPG-geld beschikbaar.
- Daar waar mogelijk is, neemt de gemeente grondposities in of koopt gebouwen op om te voorkomen dat commerciële ontwikkelaars inwonersinitiatieven onmogelijk maken.
- Door duidelijke voorwaarden te stellen aan planologische medewerking perken we de macht van grondeigenaren en projectontwikkelaars in en houdt de gemeente regie
- De gemeente mag geen risico’s lopen met haar financiële middelen. De gemeente belegt niet in aandelen, obligaties en andere hoog risicodragende vermogensproducten. De gemeentelijke gelden worden beheerd met zo weinig mogelijk risico.
- GroenLinks staat voor een gemeente die financiële ondersteuning durft te bieden bij maatschappelijk gewenste ontwikkelingen die geen of onvoldoende gehoor vinden bij daarvoor bestaande reguliere instellingen (banken). Die ondersteuning dient bij voorkeur gestalte te krijgen in de vorm van garantstelling of de instelling van revolverende fondsen. Het idee van een dergelijk fonds is dat de gemeente tijdelijk middelen beschikbaar stelt. Deze worden dus weer terug worden betaald.
- Bedrijven en instellingen, die van gemeentelijke investeringen in hun portemonnee profiteren, vragen om een bijdrage via een baatbelasting.
- We vinden het belangrijk dat de inwoners van Midden-Groningen meepraten en -beslissen over het geld dat de gemeente uitgeeft. Daarom maken we de begroting inzichtelijker, met platforms als OpenSpending en waarstaatjegemeente.nl.
- Veel bedrijventerreinen zijn geasfalteerd. Bedrijven met méér asfalt gaan méér rioolheffing betalen. Op deze manier stimuleren we industriële bedrijven te vergroenen. Dit is beter voor het aangezicht van Midden-Groningen, het klimaat én voor de werknemers van de bedrijven. De rioolheffing gaan we inzetten om door de gehele gemeente WADI’s aan te leggen, die essentieel zijn in klimaatadaptatie.