In ontspannen sociale verhoudingen met een rechtvaardige inkomensverdeling heeft iedereen de kans om zich vrij te voelen. Werken, zorgen, leren en recreëren kan gecombineerd worden. Iedereen neemt deel aan de samenleving. Ons stelsel van sociale zekerheid moet mensen verzekeren van een (basis-)inkomen, en hen tegelijkertijd uitzicht bieden op een volwaardige plek op de arbeidsmarkt of een andere vorm van participatie. Armoede – en daarmee uitsluiting – moet bestreden worden met alle wettelijke middelen die er zijn.
Gratis kinderopvang
De gemeente heeft de regie over de noodzakelijke samenwerking tussen huisartsen, vroedvrouwen en consultatiebureaus. Het is belangrijk dat er met zwangere vrouwen gesproken wordt over kinderopvang voor minstens twee weken in de week. In de kinderopvang zal flink geïnvesteerd moeten worden. Kinderopvang vanaf de geboorte voor een ieder zal de samenleving in de toekomst veel kosten besparen. Ook nu zal het zich terugverdienen, omdat ouders de kans hebben om zichzelf te ontwikkelen, te werken of te leren.
Werken loont
De regels rondom bijstand worden soepel uitgevoerd. Voldoende inkomen is belangrijk voor mensen om volwaardig te kunnen deelnemen aan de maatschappij. De gemeente wijst haar inwoners actief op geldende regels en (subsidie)voorzieningen. Experimenten met vormen van een basisinkomen zullen we ondersteunen.
Dit zijn we van plan
- De gemeente geeft voorlichting inzake alle regelingen en voorzieningen waar de inwoners gebruik van kunnen maken. De sociale dienst werkt nauw samen met sociale teams, gezamenlijk zorgen ze ervoor dat inwoners die een uitkering hebben, bezocht worden. Voorlichting kan ook in groepsverband georganiseerd worden. Een deskundige kan vrijwilligers opleiden om de voorlichting te kunnen geven.
- Als door een gezin weinig of geen gebruik gemaakt wordt van een bepaalde regeling of voorziening, dan wordt hier actief op ingespeeld.
- Er komt één loket dichtbij in de wijk, waar inwoners laagdrempelig terecht kunnen.
- Tijdens een bezoek aan een uitkeringsgerechtigde en anderen met een laag inkomen kan meteen ook naar het bestedingsgedrag gekeken worden. Hoe wordt het inkomen besteed? Een overzicht van het inkomen en uitgavenpatroon geeft inzicht en voorkomt latere problemen. Dit overzicht zou goed in samenwerking met de Gemeentelijke Kredietbank (GKB) en sociale teams georganiseerd kunnen worden.
- Het GKB geeft op scholen budgetteringslessen, om kinderen/jongeren vroegtijdig te wijzen op het belang van financiën.
- GroenLinks wil de gezamenlijke aanpak van het armoedebeleid voortzetten en waar mogelijk verbeteren.
- De regels van de bijstand worden aangepast en waar mogelijk versoepeld, zodat het loont om (tijdelijk) werk aan te nemen.
- Preventie in de schuldhulpverlening wordt uitgebreid.
- Er komt een uitgebreid kwijtscheldingsbeleid om armoedeval tegen te gaan.
- De collectieve verzekeringen voor specifieke doelgroepen worden verbeterd waarbij het eigen risico voor minima is meeverzekerd.
- De voedselbank is een noodzakelijk kwaad. Zolang er een voedselbank nodig is kan de voedselbank op (financiële) ondersteuning van de gemeenten rekenen. De gemeente staat garant dat er altijd voorraad aanwezig is. De voedsel- en kledingbanken krijgen hulp bij het ontwikkelen van gezamenlijke logistiek en transport.
- Als directe ondersteuning aan inwoners blijft de gemeente de Stichting Leergeld, Jeugdsportfonds en het Meedoenfonds subsidiëren.
- Sociaal beleid van de gemeente wordt voortdurend geëvalueerd onder meer door actief overleg met gebruikers van diverse regelingen.
- GroenLinks zet in op 2 dagen in de week en 2 dagdelen BSO gratis voor ieder kind.
- GroenLinks vindt dat de sterkste schouders de sterkste lasten moeten dragen. Een draagkrachtafhankelijke bijdrage zorgt ervoor dat huishoudelijke hulp niet onnodig duur wordt voor de gemeente. Op deze manier zorgen we ervoor dat huishoudelijke hulp voor iedereen in Midden-Groningen betaalbaar blijft.