De gemeente en de politiek ondersteunen de eigen verantwoordelijkheid van de inwoners door hen het recht te geven zèlf oplossingen aan te dragen en uit te werken, zèlf hun eigen ondersteuning te laten kiezen en ze medezeggenschap te geven over dát deel van de publieke middelen, die worden bestemd voor de werkterreinen waarop zij als bewoners actief zijn.
Macht komt van boven, maar gezag komt van onderen. Het is belangrijk dat de nieuwe raadsleden en het nieuwe college voor open lijnen zorgen en bewoners van buurten en dorpen zoveel mogelijk faciliteren om hun stem te laten gelden. Het bestuur moet goed uitleggen waarom bepaalde besluiten zijn genomen, zoals ze zijn genomen. Voor inwoners is ‘de overheid’ vaak een onoverzichtelijk en onvoorspelbaar geheel geworden. De overheid luistert ook goed naar de inbreng van kinderen en jongeren. Zij kunnen prima zelf aangeven wat belangrijk voor hen is. ‘Een besluit over ons, gaat niet zonder ons’ is de insteek.
Dit zijn onze plannen:
- De regelgeving en aanbestedingscriteria zijn zo ingericht dat initiatieven van inwoners kansrijk zijn tegenover bedrijfsleven en markt.
- In de gemeentebegroting worden middelen gereserveerd voor bewonersinitiatieven. Dorpen, buurten en wijken krijgen een buurt- of wijkbudget. Dit wordt vastgelegd in een Stimuleringsregeling Burgerkracht.
- Onze vrijwilligers zijn goud waard, zij leveren een belangrijke bijdrage voor het leefbaar houden van dorpen, buurten en wijken. Vrijwilligers kunnen rekenen op ondersteuning en waardering, onder meer door een budget voor bewonersinitiatieven en een jaarlijks te organiseren vrijwilligersdag.
- Om een goede dialoog tot stand te brengen, betrekt de gemeente alle betrokkenen actief, evenals sleutelfiguren en -organisaties. We maken creatief gebruik van nieuwe communicatiemiddelen en participatiewerkvormen. We gebruiken panels, loting, buurtoplopen, wijkbegrotingen, interviews en enquêtes etc. passend bij de situatie.
- Een referendum is een vorm van directe democratie. We willen zoveel mogelijk organiseren dat inwoners directe inspraak hebben op belangrijke besluiten. Als eindpunt van een democratisch traject kan middels een referendum op dorps-, wijk- en of stadsniveau uitsluitsel geven.
- Dorpsverenigingen zijn de kern van de gemeenschap. Ze zorgen voor verbinding en leven in het dorp. De gemeente moet deze dorpsverenigingen daarom zoveel mogelijk faciliteren en stimuleren.
- Mensen worden niet langer achtervolgd met onnodige regels, die veelal gebaseerd zijn op wantrouwen. De gemeente werkt op basis van vertrouwen.
- De overheid geeft niet alleen informatie (eenzijdige communicatie) maar houdt ook vinger aan de pols: heeft de inwoners zelf ook iets te melden, voelt iedereen zich voldoende gehoord? Deze vragen worden in alle gevallen consequent gesteld.
- De gemeente wil doelgerichte communicatie, daarom betrekt zij uiteenlopende doelgroepen bij het opstellen bij het opstellen van communicatieplannen.
- In wijken of dorpen komen de beleidsplannen en de uitvoering bij elkaar, dát is de plek waar we kijken wat mensen wensen en nodig hebben. Daarom willen we gebiedsgericht werken in de gemeente en de verschillende groeperingen benaderen.
- We vergroten de mogelijkheden van gebiedsmanagers om een ambtelijke tunnelvisie te voorkomen. Daarmee wordt verhinderd dat bijvoorbeeld een weg opengebroken wordt en tegelijkertijd een nieuwe school een feestelijke opening beleeft.
- Een gesprek levert meer begrip op dan alleen een brief waarin een besluit wordt toegelicht. Eventuele problemen komen dan ook sneller tot een oplossing. Het is daarom van belang dat de gemeente inwoners belt bij (ingewikkelde) besluiten die hen betreffen, en telefonisch goed bereikbaar is voor als iemand daarna nog vragen of opmerkingen heeft.
- De gemeente heeft de taak ervoor te zorgen dat de informatievoorziening voor alle burgers toegankelijk is. We zien daarom graag dat de gemeente bewoners die de Nederlandse taal (nog) niet goed beheersen, in andere talen – bijvoorbeeld in het Engels, Arabisch of Turks – gaan informeren over belangrijke zaken zoals verkiezingen. Met informatie over corona is dit succesvol gebleken voor het bereiken en betrekken van alle inwoners.
- Inwoners hebben het recht plannen te maken of commentaar te leveren bij plannen voor de fysieke omgeving en vrijkomende gebouwen. Hier wordt altijd ruimte voor gegeven.