Energietransitie ziet GroenLinks niet als probleem, maar een oplossing voor een beter klimaat. GroenLinks grijpt de kansen die de energietransitie biedt met beide handen aan. We leiden mensen met afstand tot de arbeidsmarkt op voor nieuwe ‘groene banen’. We vragen inwoners hoe we de leefbaarheid van hun wijk kunnen verbeteren en kijken hoe de energietransitie hierin past. En we versterken de lokale democratie door inwoners actief te betrekken bij de uitvoering van de transitie.
GroenLinks is zich er ook van bewust dat er op het gebied van de energietransitie snel gehandeld wordt, mede door veel technologische ontwikkelingen. Dit betekent dat de gemeenteraad te maken zal krijgen met plannen, voorstellen en afwegingen die nu nog n niet te overzien zijn. GroenLinks zal daarbij kiezen voor die oplossingen voorop die de transitie verder helpen en zal zich actief keren tegen voorstellen die die transitie afremmen.
Dit zijn we van plan:
- De gemeente gaat in haar duurzaam beleid binnen afzienbare tijd het eigen wagenpark compleet elektrisch te maken.
- GroenLinks wil versnelde uitvoering van het Klimaatakkoord en de Regionale Energie Strategieën op weg naar een energie neutrale gebouwde omgeving.
- Om energie op te wekken, kijken we waar zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Dit kan op de daken van openbare gebouwen, maar het kan ook bij bedrijven en op de daken van woningen. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van de mogelijke subsidie. Grote bedrijven met daken die geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen worden op hun bijdrage gewezen.
- Midden-Groningen trekt de ontwikkeling van zonneparken naar zich toe. Commerciële bedrijven krijgen niet langer medewerking van de gemeente. De opbrengsten van de zonneparken op (aangekochte) gemeentegrond vloeien terug naar de gemeente en worden gebruikt om de energietransitie voor iedereen toegankelijk te maken en energiearmoede te voorkomen.
- GroenLinks is tegen het verder ontwikkelen van nieuwe grootschalige windparken in ons gebied. Daar waar ze al gepland staan, worden de inwoners ruimhartig gecompenseerd. Wij zien wel kansen voor kleinschalige en kleine windmolens bij dorpen, agrarische bedrijven en voor lokale elektriciteitsvoorziening. Mits hier draagvlak voor is. De participatie van omwonenden bij de ontwikkeling is een voorwaarde zijn.
- Mogelijkheden voor lokale opwekking door kleine windmolens en zonnepanelen worden verruimd. Lokale energieopwekking door bewoners of coöperaties zonder winstoogmerk wordt financieel en organisatorisch ondersteund.
- GroenLinks wil alle huizen van het aardgas. Dat start met goede isolatie. Door grootschalig te organiseren en samen in te kopen maken we isoleren goedkoper en ondersteunen we lokale productie van verantwoord isolatiemateriaal.
- De slecht geïsoleerde woningen worden als eerste geïsoleerd. Het aanpakken van huurwoningen die niet energiezuinig zijn, is een belangrijk onderdeel van de Klimaatagenda. Deze huurders wonen doorgaans in corporatiewoningen, met wie duidelijke prestatieafspraken gemaakt worden.
- De gemeente realiseert in samenwerking met het bedrijfsleven voldoende oplaadpunten voor elektrische auto’s en fietsen.
- We grijpen de energietransitie aan om fors in wijken te investeren. In ‘wijkgesprekken’ kunnen inwoners aangeven hoe we hun buurt kunnen verbeteren. Samen kijken we hoe de energietransitie hierin past.
- Inwoners met een laag inkomen waarvan de energierekening meer dan 10 procent is, geven we gratis advies en energiebesparende hulpmiddelen zoals tochtstrip, ledlampen en radiatorfolie. Hiermee pakken we energiearmoede proactief aan. Van energiecoaches krijgen zij gratis advies. Door mensen zonder baan tot energiecoach op te leiden vangen we drie vliegen in één klap: mensen verbruiken minder energie, de energierekening gaat omlaag én de werkloosheid loopt terug.
- Grote milieubewuste investeringen in eigen huis kunnen lastig is. Er komt een mogelijkheid om gebruik te maken van een duurzaamheidslening. Inwoners kunnen geld lenen en deze tegen lage rente terugbetalen. Bij grote vraag hiernaar vult de gemeente dit fonds aan.
- Bewonerscollectieven worden centrale partners in de warmtetransitie. We faciliteren lokale ‘warmteschappen’. Deze kunnen prima samenwerken met private warmtebedrijven.
- Een andere vorm van duurzame energie is aardwarmte. We onderzoeken in hoeverre hiervan gebruik gemaakt kan worden met gebruik van boorgaten, die ontstonden bij de aardgaswinning.
- Omgevingsfonds: Gemeenten verplichten partijen om een deel van de opbrengsten van het wind- of zonnepark in een omgevingsfonds te storten waaruit projecten en initiatieven op het gebied van duurzaamheid, energiebesparing en duurzame energie, leefbaarheid, sociale samenhang en natuurontwikkeling worden gefinancierd. Met een duurzaamheidsfonds financieren we energiebesparende maatregelen zodat de ingewikkelde weg naar aardgasvrij verwarmen voor iedereen bereikbaar is. We stimuleren eigenaren om hun gebouw te verduurzamen. We ontzorgen hen met expertise over techniek en financiering via het Gronings Energieloket.
- Als een mede-exploitant bij een project voor de opwekking van duurzaam en energie ertoe besluit om zich uit de exploitatie van het project terug te trekken, is die exploitant verplicht om haar aandeel in het project en de ermee verbonden rechtspersonen eerst aan de gemeente te koop aan te bieden.
- Met inwoners overleggen we over de beste oplossing voor de toekomstige warmtevoorziening in hun buurt en we willen bewonersinitiatieven faciliteren op het gebied van de warmtetransitie.
- Op alle nieuw te bouwen (fabrieks-)daken komen verplicht zonnepanelen en we eisen een garantie dat overtollige energie aan het elektriciteitsnet geleverd kan worden. Ook stellen we eisen aan de inrichting van de bedrijventerreinen, met als doel om hitte tegen te gaan (groene inrichting) en zuinig om te gaan met water, ruimte en natuur.