De gemeente is er voor de inwoners en niet andersom. Dit uitgangspunt vraagt om een andere organisatie en verandering van de werkhouding. De medewerkers willen hier wel aan meewerken, er is met een (korte) training veel te bereiken. GroenLinks ziet voldoende kansen voor ambtenaren, om samen met inwoners creatieve oplossingen te vinden. De dienstverlening wordt voor iedereen veel prettiger. Als mensen niet langer gebonden zijn aan strikte regels, is de wereld een stuk prettiger. Tenminste zolang je ook rekening met elkaar houdt.
De overheid is geen speler in een economische markt, maar reguleert en maakt politiek gedragen keuzes. Uiteindelijk werkt de overheid voor de inwoners, luistert naar de inwoners en is dienstbaar aan de inwoners.
Dit zijn we van plan:
- GroenLinks wil in regioverband samenwerken om iets te kunnen bereiken, zoals bijvoorbeeld op het gebied van de bereikbaarheid (Neder-Saksenlijn. Buslijnen, fietsroutes etc.).
- Midden-Groningen kijkt ook naar Noord-Duitsland op de gebieden van economie, arbeidsmarkt, energietransitie, mobiliteit, cultuur en natuurontwikkeling.
- De afstand tussen de leefwereld van inwoners, ambtenaren en zorgverleners is te groot. Die afstand kan verkleind worden door ervaringsdeskundigen als vertrekpunt te nemen voor beleid en niet andersom. Eerst de betrokken inwoner op hulpvrager horen, dan pas beleid maken.
- De gemeentelijke organisatie laat zich inspireren door (maatschappelijke) ondernemers, kunstenaars en burgerinitiatieven. Dit zorgt voor creatieve oplossingen en een breder perspectief.
- Externe inhuur van een gespecialiseerde ambtenaar is soms noodzakelijk. Deze inhuur is altijd tijdelijk en wordt samen met de raad jaarlijks geëvalueerd.
- Een open gemeente is er voor haar inwoners. De betrokkenheid bij de ‘publieke zaak’ gaat verder dan eens in de vier jaar stemmen. Inwoners praten en beslissen over hun eigen woonomgeving. Gezamenlijk evalueren en het zo nodig aanpassen van beleid is een noodzaak. Samen met onze inwoners, dorpsraden en verenigingen zoeken we naar de meest geschikte en gemakkelijkste vorm. Die kan per dorp of buurt verschillend zijn.
- GroenLinks bepleit nieuwe vormen van (directe) democratie, zoals burgerraden. Die zorgen dat meer mensen betrokken zijn bij democratische besluitvorming. Hierbij maken we ruimte voor overleg, inwinnen van informatie, uitwisseling van argumenten en een gezamenlijke zoektocht naar oplossingen.
- We nemen participatie – deelnemen aan de samenleving - serieus. We willen dat de gemeente een kernteam inclusieve participatie opzet van bewoners met kennis over of praktijkervaring met het meedenken en meedoen met de gemeente. Dit team ziet erop toe dat participatie op een inclusieve en gedegen manier verloopt. Het kernteam geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het gemeentebestuur en de gemeenteraad over hoe het participatiebeleid beter vorm te geven of toe te passen.
- We zien graag dat de gemeente aan haar inwoners terugkoppelt wat ze doet met ingebrachte ideeën en wensen. Wanneer iets niet kan, is het belangrijk dat de gemeente duidelijk uitlegt waarom dat niet kan en wat er wel mogelijk is.
- We willen radicaal experimenteren met participatie. Door bestaande kaders los te laten en nieuwe dingen te proberen, ontdekken we hoe de gemeente inwoners beter kan betrekken.
- Zeggenschap gaat niet alleen over het uiteindelijke besluit, maar ook over tijdig informeren, luisteren, het voeren van het ‘goede gesprek’. De gemeenteraad is het hoogste orgaan, beslist voorafgaand aan elk nieuw plan of voornemen hoe en in hoeverre inwoners betrokken zijn geweest en zeggenschap hebben gehad.