GroenLinks werkt aan een schoon milieu, waarin zoveel mogelijk ‘circulair’ is. Stoffen en producten worden opnieuw gebruikt, zodat er weinig of geen restafval overblijft. We maken ons sterk voor een economie die grondstoffen in de kringloop houdt. De gemeente zet in op hergebruik en geeft in haar eigen inkoopbeleid het goede voorbeeld. Maatregelen om de hoeveelheid restafval te verminderen krijgen alle ruimte.
Dit zijn we van plan:
- Binnen de toekomstige Omgevingswet stellen we scherpe eisen aan de milieuprestaties van nieuwbouw.
- De gemeente koopt circulair in. We creëren een samenwerkingsplatform waarop burgers, organisaties en bedrijven elkaar kunnen vinden. Zo koppelen we vraag en aanbod, waardoor bijvoorbeeld grondstoffen die vrijkomen bij bouwprojecten (her)gebruikt worden.
- Bouwen en wonen leggen een claim op ons milieu. Circulair bouwen is een vast criterium bij gronduitgifte en aanbestedingen. Dit wordt vastgelegd in regelgeving en vergunningen.
- De kringlopen zijn sluitend en afval is een grondstof.
- We voorkomen zwerfafval, met een stevige campagne en voldoende (gescheiden) prullenbakken in de openbare ruimte.
- Zwerfafval is vervuilend, lelijk en schadelijk voor dieren. Daarom wil GroenLinks een ambitieus programma om gezamenlijk (bewoners en ondernemers) zwerfafval aan te pakken. De gemeente ondersteunt mensen die zwerfafval opruimen met prikkers, hesjes en vuilniszakken. Wanneer er toch zwerfafval is, ruimen de gemeente dat zo snel mogelijk op. We maken het daarom breed bekend dat mensen zwerfafval kunnen doorgeven via de Slim Melden app.
- Zwerfafval is uiteindelijk een kwestie van gedrag. De ondergrondse glas- en papierbakken worden omringt door tuintjes, die effectief zijn in het verminderen van zwerfafval rondom de containers. De tuintjes maken de openbare ruimte aantrekkelijker.
- De vervuiler betaalt. Daarom controleren en beboeten we het veroorzaken van zwerfafval. Mensen die hun afval onnodig naast ondergrondse containers dumpen, krijgen een boete.
- Kosteloos grofvuil ophalen maakt dat mensen minder geneigd zijn hun meubels op straat te dumpen – zeker voor mensen zonder auto is dit een uitkomst. GroenLinks wil de mogelijkheden onderzoeken.
- Iedere inwoner wordt (financieel) geprikkeld om gft, plastic, blik, glas, papier, kca en restafval te scheiden en apart aan te bieden. Als dit niet voldoende resultaat geeft, valt te denken aan een verplichting tot scheiden.
- Hittestress gaan we tegen door bedrijventerreinen en woonwijken te vergroenen, groene daken aan te leggen en ruimte te maken voor water. Er komen minder stenen, meer groen en parkeerplaatsen worden waar mogelijk half verhard. Rondom het centrum en bij scholen en woningen voor ouderen wordt actief beleid uitgevoerd voor groene warmte werende maatregelen, zoals schaduwlanen en koelteplekken (denk aan natuurlijke luchtverplaatsing).
- Vuurwerkoverlast wordt nadrukkelijk bestreden. Een veilige en gezellige jaarwisseling zonder (consumenten)vuurwerk, maar met evenementen in de buurt en wijken met drones en lichtshows.