GroenLinks wil dat groene gebieden zoveel mogelijk op elkaar aansluiten, zodat dieren en planten de ruimte krijgen. Om dat te bereiken overleggen we ook met Veendam, Oldambt, Eems-Delta, Groningen en provincie Drenthe. Inrichten van natuurgebieden en het onderhoud gaat het beste in overleg met het Groninger Landschap of milieufederatie. GroenLinks streeft naar een hoge (ecologische) kwaliteit. Voldoende groen en natuur is onmisbaar voor ons welzijn, voor onze kinderen en het voortbestaan van dieren en insecten. GroenLinks wil kwetterende vogels, zoemende bijen, schone lucht en kinderen die zorgeloos buiten spelen.
Dit zijn we van plan
- We geven letterlijk ruimte aan de natuur. De komende jaren maken we goede verbindingen tussen de natuurgebieden, waardoor wild zich makkelijker kan verplaatsen. De EHS (ecologische hoofdstructuur) wordt versterkt.
- In de beleidsnota’s wordt het milieueffect van de maatregelen altijd beschreven.
- In overleg met het Groninger Landschap wijst de gemeente plekken aan voor ‘Tiny Forests’, kleine bossen, die de biodiversiteit extra versterken. ‘Tiny Forests’.
- Als de gemeente een boom kapt, planten we er twee terug. Bomen zijn belangrijk voor vergroening en biodiversiteit, zeker wanneer bouwen met hout een grotere rol gaat spelen.
- Groen in de wijken is een nutsvoorziening, net als straatverlichting en riolering. In nieuwe ruimtelijke plannen krijgt het groen een belangrijke plaats. We willen dat er zoveel mogelijk groen om de dorpen blijft. Daarom willen we nieuwe huizen zoveel mogelijk in en rond de kernen van de dorpen bouwen (verdichten)..
- Veel mensen in Midden-Groningen krijgen plantenbakken, geveltuintjes of stukjes plantsoen in eigen beheer. De gemeente helpt hierbij, met materiaal, gereedschap en tips voor onderhoud. GroenLinks moedigt dit zelfbeheer aan en wil meer bekendheid geven aan deze regeling.
- Groene tuinen helpt bij droogte en wateroverlast. De gemeente geeft gericht voorlichting over de voordelen van het “groener” inrichten van tuinen en omgeving. Groen, tenzij het echt niet anders kan.
- Samen met bewoners zoeken we ruimte voor meer groen, bijvoorbeeld bij boomspiegels (stukje grond rondom bomen). Een commissie van bewoners in elke straat werkt aan bijvoorbeeld geveltuintjes of boomspiegels. Bij eigen beheer door inwoners groeit de bewustwording van landschappelijke waarden.
- Bomen op een oprit mogen niet zomaar gekapt worden. Als de wortels de oprit omhoog drukken, dan is een grindoprit aan te bevelen. De gemeente helpt hierbij.
- We bouwen woningen en bedrijfsgebouwen inclusief natuur. Nieuwbouw gaat samen met vergroting van de biodiversiteit, door onder meer ‘verticaal groen’, groene daken en nestkastjes. Behoud van aanwezig groen is daarbij het uitgangspunt, geen sluitstuk.
- Ieder geboren kind in Midden-Groningen of nieuwe bewoner krijgt een eigen boom cadeau, bijvoorbeeld langs de A7 of N33.
- Om broedende vogels en andere in het wild levende dieren rust te geven, geldt een maai- en kapverbod tussen 15 maart en 15 juli.
- Biodiversiteit gaan we vergroten door ecologisch bermbeheer. De bermen worden ingezaaid met inheemse bloemenmengsels en het maaien gaat ecologisch.
- De eikenprocessierups wordt preventief bestreden door ecologisch bermbeheer en we planten zorgvuldig, zodat de natuurlijke vijanden van de rups aangetrokken worden.
- De gemeente ontmoedigt de bestrating met stenen en schuttingen in tuinen. Groene tuinen worden met raad en daad aangemoedigd. De Compost van de gemeentewerf is weer te gebruiken voor de inwoners.
- De ecologische waarde van onze landschappen en natuur gaan we herstellen door het landschap door een betere inrichting. Dit doen we samen met natuurorganisaties. Het belang van het landschap komt prominent in de nieuwe Omgevingsvisie. Het doel is om de biodiversiteit te vergroten, het dieren te beschermen en verdroging tegen te gaan.