Nederland zit in een wooncrisis. Er is door het beleid van de afgelopen jaren vrij spel ontstaan voor de woningmarkt en dit heeft de ongelijkheid vergroot. We weten het al langer, maar sinds corona weten we het zeker: wonen is enorm belangrijk. Een veilige plek met voldoende ruimte, een buurt met voldoende groen en buren die elkaar helpen. We gunnen het iedereen. Het is belangrijk voor een goede basis voor iedereen en tijdens corona wordt het duidelijk dat niet iedereen over zo’n plek beschikt.
GroenLinks kiezen voor eerlijk wonen: we maken wonen mogelijk en vooral: betaalbaar. We willen dat iedereen zich welkom voelt, ongeacht sociale status of inkomen.
In kleine dorpen is veel ruimte om te bouwen, waar grotere dorpen vaak al best volgebouwd zijn. We willen een betere spreiding van de woningen over Midden-Groningen. Op deze manier maken we de kleinere dorpen ook levendiger. Het is belangrijk dat onze inwoners wonen in een mooi ogende omgeving. We besteden daarom aandacht aan welstand.
Dit zijn we van plan:
- Aanpassingen in de bouwmarkt is noodzaak. GroenLinks wil in de gemeente Midden-Groningen ruimte geven voor iedereen die in de gemeente wil wonen. Ouderen, jongeren, statushouders, grote gezinnen, stellen, gehandicapten, zogezegd iedereen!
- De woningmarkt is verziekt, de prijzen van huur en koop schieten omhoog. Wachtlijsten voor inwoners mogen niet te lang zijn. We zetten in op een betere samenwerking tussen de gemeente en de woningcorporaties. Deze samenwerking zorgt ervoor er naar behoefte woonconcepten komen, dat bijzondere initiatieven zoals kleinschalige woonvormen en ouderinitiatieven zo goed mogelijk ondersteunen. En een maximumprijs voor huurwoningen.
- Het is moeilijk om momenteel huizen te kopen. De huizenmarkt zit vast. Voor starters is het moeilijk om een huis te kopen en doorstromen is moeilijk. En Midden-Groningen heeft een duidelijk aanspreekpunt en zal zich ook flexibel opstellen richting bestemmingsplannen.
- Om doorstroming vanuit het sociale segment te bevorderen zetten we ook in op middeldure huurwoningen.
- GroenLinks vindt het belangrijk dat er voldoende maatschappelijke opvang is: woonplekken waar mensen zoals statushouders of studenten tijdelijk kunnen worden opgevangen. Of mensen die tijdelijk ander onderdak behoeven wegens bijvoorbeeld scheiding, of het verlies aan inkomen.
- Om tegemoet te komen aan huisvestingsproblemen ligt er altijd nog de mogelijkheid om recreatiewoningen te benutten voor permanent wonen. Mits de woningen voldoen aan de vereiste bouwbesluiten.
- De gemeente gaat haar voorlichting aan de bewoners over verduurzaming intensiveren en maakt deze laagdrempelig.
- Een zelfbewoningsplicht of een anti-speculatiebeding voorkomt onnodige prijsstijging en is een stap om de huisvesting los te trekken.
- Daar waar gebouwd wordt is een goede mix van verschillende woonvormen, zodat iedereen, arm, rijk, jong, oud, alleen, gezin of in een groep er met plezier woont.
- In de kleine kernen wordt gebouwd voor ouderen, zodat zij die dit willen, blijven wonen in hun eigen dorp. Hetzelfde geldt voor bouw voor jongeren.
- De gemeente faciliteert en stimuleert alternatieve woonvormen, zoals Tiny Houses, woonvormen, of een Knarrenhof. Bestemmingsplannen worden zo nodig aangepast.
- Mensen met een (soortgelijke) zorgvraag die samen een woongroep willen vormen, zouden daarvoor letterlijk en figuurlijk de ruimte moeten krijgen. In een woongroep houden mensen optimale zeggenschap over hoe zij hun zorg en woonomgeving willen inrichten.
- De gemeente treedt streng op tegen verpaupering om zo de leefbaarheid te vergroten. Eigenaren worden aangesproken bij ongewenst gedrag.
- De controle op de veiligheid en bouwvoorschriften wordt zorgvuldig en veelvuldig uitgevoerd. Dit geldt met name ook voor panden waar arbeidsmigranten zijn gehuisvest.
- Binnen de bestemmingsplannen en de vergunningverlening wordt het gemakkelijker gemaakt om mantelzorg aan huis te leveren. De plaatsing van een tijdelijke woonunit of kangoeroewoning is soms nodig, net als de splitsing van een woning. Bureaucratie of bestaande regelgeving mag geen hinderpaal zijn. Huidige belemmeringen (zoals de kostendelersnorm of vergunningen) worden zo mogelijk opgeheven of soepeler toegepast.
- GroenLinks wil van de gemeente een actief beleid om het aantal betaalbare huurwoningen
- voor gezinnen en 1- en 2-persoonshuishoudens te vergroten
- De voorzieningen voor cultuur en sport in onze dorpen, een supermarkt en openbaar vervoer blijven zoveel mogelijk behouden.
- Er is woningnood onder studenten in Groningen. Midden-Groningen kan daar de helpende hand bieden. GroenLinks wel dicht bij het centrum van Hoogezand studentenhuisvesting realiseren. Dit zal tevens een stimulans zijn voor de levendigheid in het centrum.
- De prijzen voor koopwoningen rijzen de pan uit. Voor een huurhuis in de sociale sector sta je jaren op een wachtlijst. Daarom wil GroenLinks tenminste 40% sociale huurwoningen realiseren in nieuwe woonwijken.
- De gemeente voert een actief grondbeleid en gaat zo nodig zelf bouwen of grond in erfpacht uitgeven.
- Op de plekken waar leegstaande panden staan, zoals scholen, bedrijfspanden, gemeentelijke kantoren, kunnen nieuwe huizen of appartementen worden gebouwd. Daar waar mogelijk is verbouw tot woonruimte ook een goede mogelijkheid.
- De gemeente maakt afdwingbare afspraken met projectontwikkelaars over een huurplafond en maximale huurstijging voor nieuwe huurwoningen in de vrije sector.
- Bewoners in betaalbare gezinswoningen verleiden om te verhuizen naar kleinere woningen als woning of tuin te groot voor hen is geworden. Zo komt er meer ruimte voor gezinnen.