Kinderen verdienen het om gezond en veilig op te groeien in de gemeente. GroenLinks wil voorkomen dat gezinnen bij jeugdzorg terecht komen, door vroegtijdig in te grijpen kunnen vele problemen vermeden worden. Uit onderzoek is gebleken dat de eerste drie levensjaren van een kind ontzettend belangrijk zijn voor een kansrijk leven. Armoede, een ongezonde leefomgeving en taalachterstand en onvoldoende onderwijs leiden tot een valse start.
Corona heeft een enorme impact gehad op de jeugd van Midden-Groningen. Voor de gemeente is er nu werk aan de winkel: de mentale schade die jongeren hebben opgelopen moet zoveel mogelijk worden beperkt. Scholen moeten de ruimte krijgen om achterstanden in te halen en het is noodzaak dat jongeren weer de ruimte krijgen om elkaar te ontmoeten. GroenLinks wil samen met de gemeente hierin een betekenisvolle rol spelen. Onze kinderen zijn de toekomst van onze gemeente, daarom is het waardevol om de jeugd een stem te geven binnen de gemeente.
Onderwijs is uiteraard gericht op een toekomst in de maatschappij. Zelfredzaamheid, sociaal gedrag en het verkrijgen van een baan.
Dit zijn we van plan:
- Om een goed pedagogisch klimaat te creëren, is het belangrijk dat de lijntjes tussen kinderopvang, basisschool en voortgezet onderwijs zo kort mogelijk zijn. Hierin is het ook van belang dat scholen op de hoogte zijn van de thuissituatie van het kind. Dit voorkomt vervelende situaties en misverstanden die de voortgang van kinderen belemmerd.
- GroenLinks vindt dat de ontwikkeling van kinderen voorop staat. Onderwijs bestaat niet alleen uit basisvakken als taal en rekenen (ook belangrijk) maar met interscolaire themadagen met thema’s als natuur, geloof of cultuur verrijk je de schooltijd, met het Kielzog bijvoorbeeld en de cultuurcoaches ook al gebeurt.
- De school is altijd veilig en aantrekkelijk, zowel binnen de muren als de directe omgeving. Daarnaast is de bereikbaarheid van belang, fietsroutes naar de school en ´kiss and ride´ plekken op gepaste afstand. GroenLinks zet zich in voor een ‘schoolzone’ rondom iedere school, waar ongewenste situaties niet voorkomen. In een schoolzone kunnen kinderen verantwoord spelen, zonder gehinderd te worden door snel rijdend verkeer.
- Een verbetering van de communicatie tussen scholen en ouders/verzorgers komt ten goede aan de ontwikkeling van het kind. Door tijd en menskracht beschikbaar te stellen kan de communicatie worden geoptimaliseerd. De ouders kunnen dan beter en gerichter helpen met knelpunten waar het kind tegenaan loopt.
- Ieder kind verdient het (passend) onderwijs dat bij haar hoort. Het aanbod moet in de gemeente goed gedekt zijn, zodat geen een kind onnodig ver hoeft te reizen.
- Het is hard nodig dat er meer personeel in het onderwijs komt, om extra begeleiding goed en consequent aan te kunnen bieden. Als gemeente is het belangrijk dat we er alles aan doen om deze tekorten tegen te gaan, bijvoorbeeld door meer jongeren te interesseren voor een baan in het onderwijs.
- Er is een jongerencoach die zich bezighoudt met jongeren zonder goede basisopleiding. Deze coach breidt haar taak uit en benadert daarnaast alle jongeren die geen baan kunnen vinden.
- Er is een groot netwerk nodig van organisaties die voorlichting en presentaties geven op scholen. Zo krijgt ieder kind een inkijk welke beroepen er zijn. Daarmee worden ze geholpen bij hun (opleidings- of beroeps-) keuze die ze op relatief jonge leeftijd al moeten maken. Het is belangrijk dat scholieren hier zo goed mogelijk op verschillende manieren over geïnformeerd worden.
- We zien graag meer groene schoolpleinen verschijnen. Dit is niet alleen belangrijk voor het klimaat en de stadsnatuur, maar ook voor de leefbaarheid. We stimuleren en ondersteunen leerlingen, ouders en buurtbewoners om de groene schoolpleinen samen te onderhouden.
- GroenLinks pleit voor meer toegankelijke studieplekken voor jongeren. Voor hen is het belangrijk dat ze in alle rust kunnen studeren. Vanuit de gemeente liggen er mogelijkheden om dit te faciliteren. GroenLinks wil verder met de reeds genomen initiatieven.
- We geven jongeren de mogelijkheid om elkaar buitenschools te ontmoeten in al bestaande faciliteiten. Bijvoorbeeld in een gymlokaal of een muziekzaal in plaatselijke scholen of buurtcentra.
- De bibliotheek is een leerzame omgeving, die ook in kleinere kernen hun nut bewijzen. Het is daarom belangrijk dat ze in stand gehouden worden. De toegankelijkheid en de bekendheid zijn van belang. van belang. Veel mensen weten nog niet wat de mogelijkheden zijn, en weten niet dat boeken door ieder jonger dan 18 gratis geleend kunnen worden.
- We maken lezen aantrekkelijker via de bibliotheken en door vaker voorleesuurtjes te organiseren op school, in de bibliotheek of bij de mensen thuis. Onze gemeente kent een hoog gehalte laaggeletterden. GroenLinks maakt zich hard om dit de komende jaren te verhelpen. Tevens heeft nog niet ieder kind in Midden-Groningen de middelen om thuis in contact te komen met literatuur en andere vormen van de Nederlandse taal. Des te belangrijker het is dat de gemeente meer aanspoort tot lezen.
- Er komen meer laagdrempelige themadagen voor de jeugd, die eventueel tegen een kleine vergoeding bezocht kunnen worden. Op deze manier kan de jeugd op een leuke en leerzame manier kennismaken met verschillende thema’s/beroepen. Dit hoeft niet persé vanuit een school, maar zou bijvoorbeeld ook kunnen op een willekeurige vrije dag. Op deze manier leren kinderen anderen kennen met dezelfde interesses. De themadagen kunnen georganiseerd worden samen met de bestaand actieve verenigingen. De gemeente ondersteunt en bedenkt niet te veel kaders of belemmerende regels.
- Er is een betere aansluiting tussen opleidingen en het werkveld nodig. Hiervoor komt tenminste jaarlijks een overleg tussen onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven. De gemeente is regisseur en initiator. Bovendien ziet GroenLinks graag dat de gemeente met scholen in gesprek gaat voor bredere voorlichting vanuit diverse organisaties, zodat ieder kind een inkijk wordt geboden in welke beroepen er zijn.