In onze gemeente zijn er al mooie initiatieven om laaggeletterden te ondersteunen, zoals de taalhuizen. Hier helpen vrijwilligers inwoners met lezen en schrijven. Helaas zien we dat, ondanks alle inzet, het aantal laaggeletterden nauwelijks afneemt. "Het is zorgelijk dat de cijfers niet dalen, ondanks alle goede initiatieven," zegt ons raadslid Roshano Dewnarain. "In de gemeenteraad praten we vaak over hoe we onze informatie toegankelijk kunnen maken voor iedereen. Maar we hebben het te weinig over hoe we laaggeletterdheid echt kunnen aanpakken."

Meer actie nodig

Wij vinden dat de gemeente meer moet doen om laaggeletterdheid terug te dringen. De cijfers zijn sinds 2019 nauwelijks veranderd. Vooral onder oudere Nederlandse inwoners (50+) is laaggeletterdheid een groot probleem. Deze groep scoort in onze gemeente slechter dan gemiddeld in Nederland.

Daarom pleiten wij voor een andere aanpak. “De gemeente zegt dat laaggeletterdheid belangrijk is, maar we zien te weinig vooruitgang,” zegt Dewnarain. “Wij willen weten welke acties er worden ondernomen en hoe we deze kunnen verbeteren. Het is tijd voor een plan dat echt werkt.”

Goede aanpak belangrijk

“Laaggeletterdheid raakt veel mensen in hun dagelijks leven. Ze kunnen minder goed meedoen in onze samenleving, wat zorgt voor sociale uitsluiting en armoede. Daarom is het belangrijk dat we een aanpak hebben die echt werkt. Samen moeten we ervoor zorgen dat iedereen in Midden-Groningen de kans krijgt om mee te doen,” aldus Dewnarain.

“Nog niet zo heel lang geleden, had ik klasgenoten die voor hun ouders de belastingformulieren moesten lezen. Ze konden dan niet mee buitenspelen, omdat ze bezig moesten met de administratie. Laaggeletterdheid is niets om je voor te schamen, maar wel iets waar wij als gemeente rekening mee kunnen houden. We hebben hierin een verantwoordelijkheid naar onze inwoners.”