Midden-Groningen kan het wel: veilige opvang, liefdevolle blik en een warm bed

Ongeveer 2 weken geleden kwam het nieuws naar buiten: in Zuidbroek wordt een extra opvang voor maximaal 500 asielzoekers beschikbaar gesteld. GroenLinks staat achter dit collegebesluit. Het is belangrijk dat we als lokale overheid initiatief nemen, om deze humanitaire crisis het hoofd te bieden. Toch lijkt het niet allemaal zo rooskleurig. Na de bekendmaking stroomden helaas ook veel negatieve reacties binnen. Niet alleen door trollen, maar ook door Midden-Groningse inwoners. Genoeg is genoeg.

Het gaat om mensen!

Voor de zomervakantie hadden we het er al over: we moeten รฉcht iets doen aan de vluchtelingencrisis. Het mag niet zo zijn dat er in Nederland mensen buiten moeten slapen. We zijn dan wel een lokale fractie, maar het is รณรณk onze taak om verder te kijken dan ons eigen belang. Sterker nog, het is onze plicht om juist het algemene belang te dienen. Dat betekent ook dat het belangrijk om zelf verantwoordelijkheid te nemen als dat nodig is. En die tijd is nu (en eigenlijk allang al) aangebroken.

Voor ons staat voorop dat mensen niet zomaar hun eigen thuis verlaten. Mensen vluchten voor oorlog, honger, onderdrukking en geweld. Ze laten hun volledige bestaan achter zich in hun zoektocht naar een veiligere situatie. Hoe kan het dan toch dat een groot deel van Nederland deze mensen wegzet als beesten, verkrachters of gelukzoekers? We hebben het immers over mensen!

refugees welcome
reactie Roshano aan RTV noord

Gesmeten kopjes

Er was veel te doen rondom de komst van het AZC in Zuidbroek. Met afgelopen raadsvergadering als dieptepunt. Daar werd een inwoner zรณ boos dat hij met een koffiekopje naar de raadsleden smeet. Wij staan absoluut open voor kopjes koffie, maar laat duidelijk zijn: niet op deze manier.

Deze groep boze inwoners vormt haar mening voor een groot deel op vooroordelen en aannames. Deze vooroordelen en aannames worden de wereld in geslingerd door (extreem)rechtse bewegingen. Dit soort incidenten zien wij als het gevolg van polariserende politiek van populistische partijen. Wij werpen ons daar verre van en zullen te allen tijde bij de feiten blijven. Voor ons blijft is รฉรฉn feit het belangrijkst: รญedereen heeft recht op menswaardige opvang.

Groningen doet inderdaad veel

Toch willen we ook niet voorbijgaan aan het feit dat Groningen echt al ontzettend veel doet als het gaat om asielzoekersopvang. De regio Groningen loopt voorop ten opzichte van de rest van Nederland. En eigenlijk zegt dat meer over de rest van Nederland dan over Groningen. Natuurlijk is het goed dat er lokaal initiatief wordt genomen, maar is het genoeg? Absoluut niet.

We snappen maar al te goed dat onze inwoners het gevoel krijgen dat er te makkelijk met Groningen om wordt gegaan. Deze ellende is het gevolg van falend overheidsbeleid. De asielketen is afgebroken en dat is het gevolg van 10 jaar aan harde neoliberale, politieke keuzes. Het is tijd voor รฉchte oplossingen. Niet over een jaar, niet over een maand, neeโ€ฆ NU!

Veilige opvang, liefdevolle blik en warm bed

Waar het uiteindelijk om gaat, is dat we blij zijn dat Midden-Groningen onderdeel is van deze overbruggingsperiode. We hopen dat we kunnen rekenen op onze inwoners. Om te laten zien beschikken over een besef van medemenselijkheid. Politieke verschillen aan de kant en onze aandacht richten op een veilige opvang, liefdevolle blik en een warm bed voor de mensen die straks gewoon onderdeel zijn van onze samenleving. Midden-Groningen maakt plek!